Фестивалът за кукерски игри Старци в Турия“,  започва следващата седмица,

...
Фестивалът за кукерски игри Старци в Турия“,  започва следващата седмица,
Коментари Харесай

Потомци на Чудомир се събират в родното му село за Фестивала на кукерските игри

Фестивалът за кукерски игри „ Старци в Турия “,  стартира идната седмица, след две години пауза поради пандемията, заяви за Българска телеграфна агенция кметът на Павел баня Иса Бесоолу.  Гости на проявата ще бъдат 20 потомци на фамозния повествовател и художник Чудомир (Димитър Чорбаджийски), издирени в месеците на пандемия, които ще се съберат дружно в родното му село.

Общо 25 групи са се записали в дефилето, което ще раздруса с хлопки и гърмежи Розовата котловина. Най-добрият от тях ще бъде определен от жури, формирано от фолклористи и етнолози.

Кукерският фестивал е част от програмата на Чудомировите празници, които се откриват в понеделник, 21 март, с конкурс за детска рисунка в Павел баня. Във вторник, в село Турия, стартира полемика на тематика: „ Хуморът и оптимизмът в българската литература “, в която ще се включат създатели и библиотекари от Старозагорска област.  На идващия ден, още веднъж в Павел баня, ще има конкурс за възпитаници от 5 до 12 клас, които ще вземат участие в карнавално дефиле  „ Аз чета Чудомир “. В четвъртък деца от Община Павел баня ще пресъздават облици от Чудомировите разкази в авторски театър.  

 В петък  е планувана родовата среща на наследниците на Чудомир в село Турия. Вечерта, по традиция, ще бъда показан спектакъла „ Заговяване “ на читалище „ Чудомир “ в селото.

Кулминация на фестивала е в събота, 26 март, денят ще стартира с дефиле на кукерските групи в 10.00 часа, разгласи кметът на Павел баня.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР